"Landets bibliotekshyllor bågnar av socialistiskt präglad litteratur"
Johan Norberg och Björn Wallace presenterar idag sin undersökning på DN:s debattsida och de är djupt oroade. De har valt ut 20 samhällspolitisk böcker som utgivits under de senaste tio åren, hälften vänsterböcker och hälften högerböcker, sedn har de undersökt förekomsten av dessa böcker vid svenska folkbibliotek med hjälp av bibliotek.se och det ser illa ut då sannolikheten är fyra gånger större att en biblioteksbesökare går ifrån biblioteket med en vänsterbok i handen än en högerbok".
Artikelförfattarna menar vidare att socialdemokraternas styre under 63 av de senaste 72 åren "har satt djupa spår i hela samhällsbygget. När ett och samma parti ständigt avgör vem som ska få anslag och utnämningar sipprar dess värderingar ned i förvaltning och institutioner." Detta gör det extra viktigt med motkrafter speciellt som de även menar att svenska journalisterna har en klar vänster dominans.
Avslutningsvis skriver de;
"Men långt från att vara en demokratins och mångfaldens motvikt mot den ensidighet och inskränkthet som råder på andra håll har de svenska biblioteken allt mer blivit ännu en kanal för denna ensidighet".
Man kan ha och kanske bör ha invändningar mot metodiken och urvalsmetoderna för denna undersökning men jag tycker det är väldigt intressant frågeställning. Jag tror däremot inte att det hela är ett led i någon konstant pågående hjärntvätt i det offentliga rummet och jag känner inte alls samma oro för svenska skolelevers indoktrinering som artikelförfattarna gör.
Hur, om och på vilket sätt biblioteken påverkar våra ideologiska värderingar är ett ämne för mer än en avhandling. Hur står det till med forskningen inom detta område? Det borde väl åtminstonde finnas någon magisteruppsats?
Uppdatering: Läs Svensk biblioteksförening svar på debattartikeln på Biblist
Mer uppdateringar: Via Alicio i Underlandet finner jag att debattartikeln diskuterats iP1-morgon där Johan N gissar att vänsteråsikter är betydligt mer förekommande i bibliotekkretsar och talar om slentriansocialism. Nina Wadensjö, förläggare på bokförlaget Natur och Kultur svarar och menar att förlagsvalen har stor betydelse. Högerlitteraturen inte har samma storlek bakom sig och har sämre genomslag i bokhandeln och debatten, menar hon.
Hmm...brukar vi här på Biblioteksrelaterat göra oss skyldiga till slentriansocialism?
Recent Comments