Nä, nu lägger vi av - att blogga är så djävla 2005!
Nä, nu lägger vi av - att blogga är så djävla 2005!
Nyligen (juni) publicerade US Dept of Education "Evaluation of Evidence-Based Practices in Online Learning: A Meta-Analysis and Review of Online Learning Studies" , en imponerande meta-analys där man gått igenom över 1000 studier och försöker hitta belägg för om lärandet blir annorlunda om i en online-kurs jämfört med "face-to-face"-undervisning. Det är inte helt lätt - man hamnar ofta i att jämföra inte bara äpplen och päron utan en hel fruktkorg för felkällorna är många. Här har man i alla fall gjort ett gott försök och kommit fram till att “The overall finding of the meta-analysis is that classes with online learning (whether taught completely online or blended) on average produce stronger student learning outcomes than do classes with solely face-to-face instruction. The mean effect size for all 51 contrasts was +0.24, p < .001.”
Detta är inte någon jättestor effekt men det visar att något händer i dessa komplexa sammanhang som resulterar i att inlärningen blir bättre hos studenterna. Vad detta beror på kan man ju spekulera om - en viktig faktor är antagligen att med blended learning så tillfredsställer man studenter med olika lärstilar. Online-kurser finns ju också tillgängliga när som helst på dygnet så studenterna kan tillgodogöra sig dem när de verkligen vill och har tid. Det man i studien anger som viktigast är dock inte att mediet i sig egentligen betyder så mycket utan snarare att i en blended learning-kurs tenderar den totala tiden som man ägnar åt inlärning att öka.
Smell of books - för den där gammaldags härliga bokdoften.
Lite avis är man allt på våra amerikanska kolleger som just nu engagerar sig i ALA 2009 Annual Conference i Chicago. Man räknar med att 25.000 personer samlas.
Det hela inleds med att konferensdeltagarna sprider ut sig på olika bibliotek i Chicago och volontärjobbar - katalogiserar, arkiverar etc.
Sen drar man igång "An Epic Bookmobile Journey" där författaren och journalisten Peter Laufer tillsammans med författaren/producenten Tom Corwin inleder en road trip genom
USA i en bokbuss fylld med donerade böcker. De kommer att stanna i småstäder och erbjuda böcker i utbyte mot korta intervjuer om hur böcker har förändrat människors liv. Det hela kommer att filmas för en dokumentär.
Så småningom vidtar "the fifth annual Library Book Cart Drill Team Championship" där biblioteksanställda utför dansrutiner iklädda kostymer och medförande snyggt dekorerade bokvagnar. Detta verkar vara en stor sport i Amerikat - sök på library book cart team på Youtube så får ni se!
Behöver man som konferensdeltagare fråga om något så kan man SMS:a - "Text-an-ambassador" eller ladda ner en liten applikation - Boopsie - i sin telefon.
Man kan trösta sig med den virtuella konferensen - fast den är rätt dyr att delta i. Där kan man till exempel lära sig vad man gör om det kommer in någon och börjar skjuta i biblioteket ("Active shooter in the library!"). Kanske en större risk i USA än här - i alla fall något man inte är avundsjuk på!
EN stark anledning till mitt yrkesval tror jag är Höganäs stadsbibliotek. Sen förde ödet mig vidare till forskningsbiblioteksvärlden - och där hamnade jag på ett toppenställe. Men bland folkbibliotek tycker jag fortfarande att Höganäs är outstanding och det är jag tydligen inte ensam om att tycka. Urvalet och tillgången till av böcker och filmer, personalens kunskap och inte minst Eriks Axplock - jag säger som den som kommenterat i HD - Go Erik! Snart kommer jag på besök, tjoho!
Worlde har hamnat på omslaget av en KI-avhandling. Kul va?
Avhandlingen är skriven av Alexandra Treschow, som var med på GeekGirl Meetup om jag inte tar helt fel.
Jaiku?, Twitter?, FriendFeed? Delicious? Flickr? osv osv. Många ställen att posta på blir det. Förenkla din tillvaro med tjänsten Ping.FM:
"We post your messages wherever you want!
That's right, we support over 30 social networking sites and we're adding more regularly.
Between our straight forward posting methods and advanced custom triggers, we make it easy for you
to post your messages exactly where you want them to go."
Nya medier - gamla organisationer. Motivation och kunskapsspridning kring sociala medier / Sandra Jakob Helsingborgs Dagblad:
Varför ska man inte hålla på med social medier? Vanligaste kommentarerna emot:
Jag har inte tid!
Andra intressen på nätet
Att bygga upp ett nätverk tar tid
Hur ska man göra för att få med folk på tåget?:
Fika och tjata
Det är de informella kontakterna som är öppningen
Visa intresse och charma
Ta vara på de spontana mötena - fika!
Ge er aldrig!
10 tumrelger för tjänsteutveckling på nätet
10. Think mobile - ska du utveckla något måste du tänka mobilt, annars kan du skippa det
9. Sök - du måste bli hittad.
8. Tagging - taggar man så hittar man. Låt dina användare tagga!
7. Statistik, siffror, grafer, du behöver veta vad dina användare gör. Vad de gör, hur de gör det och vad de vill göra. There´s always mor you want to know about the users!
6. Du ska göra saker du är bra på, försök inte bygga allt nytt själv. Det finns t.ex. massor av api:er.
5. Function beats design anytime - Det SKA funka.
4. Öppenhet - open api, open source. Låt användarna ta hand om ditt innehåll. Stay open!
3. Kommunicera med användarna.
2. måste göra saker som gör användarnas liv lättare. You get a kick out of helpin others discover easier ways to manage their stuff
1. You totally love what you do! Allt handlar om passion.
Recent Comments